PUNCH win ACEI 2013 President’s Award for Innovation at NUI Maynooth

PUNCH Consulting Engineers have received the Association of Consulting Engineers of Ireland 2013 President’s Award for Innovation in the Design of the John Paul II Library at the National University of Ireland Maynooth.

The redevelopment of John Paul II Library on the south campus involves a 6,000m2 extension to the existing library facility.

The redevelopment will deliver a 10,000m2 state of the art library facility designed with natural ventilation and a high quality surface finish.  The project involves campus-wide infrastructure in the linkage of the north and south campus through roadworks on the Kilcock Road.

The new library building is a three-storey building with plantrooms at roof level.  Down the central spine of the building is a lightwell.  An atrium space connects the new and existing library buildings.
 
The concrete structure consists of precast coffer slabs at each suspended floor level supported on a precast and insitu frame. The precast columns supporting the structure are at a grid of 6.5m c/c.  The precast structure was fabricated using steel moulds. 

The external façade consists of two glazed façades.  In-between these glazing façades are timber louvres and an access walkway at floor level.  The louvres can rotate to reduce solar glare and heating of the internal space. 

The quality of finish achieved and uniformity of details are both simplistic and elegant in appearance.  The alignment and sharpness of the joints in the soffit of the slab indicate the high tolerance levels and fabrication achieved.

Architect:  Scott Tallon Walker                         Builder:  Walls Construction

International MarketingWebsite Design &